Baringshoudingen

Er zijn verschillende manieren om te bevallen. Het is belangrijk dat je bevalt op een manier waar jij je prettig bij voelt. De verschillende mogelijkheden m.b.t. de baringshouding zijn: liggend op bed, bevallen op handen en knieën, hurkend, op een baarkruk of baarschelp, of bevallen in bad.

Bevallen op bed
Om op bed te bevallen moet je bed verhoogd worden zodat de bovenkant van het matras minimaal 80 cm hoog is. Als je op bed bevalt kun je in rugligging of zijligging bevallen. Of je nu op je rug ligt of op je zij, de baby heeft het meeste ruimte om geboren te worden als je je benen naar je toe trekt. Het voordeel van liggend bevallen is dat je tussen de weeën door goed uit kunt rusten om je op te laden voor de volgende wee.

In bad
De hierboven beschreven houdingen zijn natuurlijk ook in bad uit te voeren. Bovendien vinden veel vrouwen het fijn om een warm bad te nemen tijdens de ontsluitingsweeën. Ze voelen zich gesteund door het water en kunnen de steeds sterker wordende weeën beter opvangen en tussendoor ontspannen en hun krachten sparen voor de geboorte. Het is dus echt aan te raden tijdens de zwangerschap en bevalling gebruik te maken van de ontspannende, verwarmende en zacht makende werking van warm water. Bevallen in water wordt ook aangeraden wanneer vrouwen tijdens de zwangerschap rugklachten, bekkeninstabiliteit, en of andere lichamelijke ongemakken hebben.

Wij hebben zelf een bevalbad in de praktijk, die je van ons kosteloos kunt lenen. I.v.m. de hygiëne maken we gebruik van een persoonlijke bevalhoes. Dit is het enige wat je zelf moet betalen. De kosten van deze hoes zijn 40 euro. Wil je meer informatie over bevallen in water, geef dit dan bij ons aan.

Binnenmaat 142x114x66cm
Buitenmaat 193x165x71cm
Er is sprake van een binnen- en buitenmaat omdat de rand van het opblaasbare bad 20 cm breed is.

Hurkend
Gaat de bevalling heel snel of is er geen baarkruk aanwezig dan is hurkend bevallen een optie. In deze houding zit je gehurkt en wordt je ondersteund door bijvoorbeeld je partner. Een nadeel van deze houding is wel dat het meestal niet heel lang vol te houden is.

Op handen en knieën
Wanneer je last hebt van je rug of van aambeien, is dit de meest prettige houding omdat je zo de druk op je onderrug, stuitje en anus zo laag mogelijk houdt.

Bevallen op een baarkruk
Een baarkruk is een kruk met een opening aan de voorkant. Sommige vrouwen vinden het prettig om de weeën op te vangen op een baarkruk of om te persen op de baarkruk. Het grote voordeel van zo'n verticale bevalling is dat de zwaartekracht een handje meehelpt om je baby door het baringskanaal te laten passeren. Bovendien is in deze houding de druk in de baarmoeder groter, waardoor de weeën krachtiger zijn. Het gevolg is dat je op deze manier vaak minder lang hoeft te persen dan wanneer je liggend bevalt.

Baarschelp
De baarschelp is een soort kruk in de vorm van een schelp die gebruikt wordt bij vrouwen die hurkend op bed willen bevallen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de baarkruk kan de baarschelp dus op bed gebruikt worden - wat een groot voordeel voor de verloskundige is. Wil je graag op een baarkruk of baarschelp bevallen dan kun je deze zelf huren bij thuiszorgwinkel Aafje.

Lees verder:

Badbevalling

 

Terug

 

Links:

thuiszorgwinkel Aafjeknov

dordrecht